Масаж

Какво е масаж?

Има няколко вида масаж, които се фокусират върху различни части на тялото или лечебни подходи. Масажът е практиката на триене и месене на тялото с помощта на ръце. По време на масаж, масажист ще упражнява нежен или силен натиск върху мускулите и ставите на тялото, за да облекчи болката и напрежението. Масажист е лице, обучено да прави масажи.

Прочетете, за да научите за различните видове масаж и кой тип може да е подходящ за вас.

1. Класически масаж

Класическият  масаж е нежен вид масаж на цялото тяло, който е идеален за хора, които:

са нови за масаж

имат много напрежение

са чувствителни на допир

Той може да помогне за освобождаването на мускулни възли, а също така е добър избор, когато искате да се отпуснете напълно по време на масаж.

За този масаж ще премахнете дрехите си, въпреки че може да изберете да запазите бельото си. Ще бъдете покрити с чаршаф, докато лежите на масажната маса. Масажистът ще премести чаршафа, за да разкрие зони, върху които активно работи.

Масажистът ще използва комбинация от:

месене

дълги, течащи удари по посока на сърцето

дълбоки кръгови движения

вибрации и почукване

техники за пасивно движение на ставите

Обикновено класическия масаж ще продължи 60–90 минути.

Резюме:

Изберете класическия масаж за релаксация или справяне с незначителна болка.

Този тип масаж е полезен и за хора, които са нови за масаж.

2. Дълбок масаж на тъканите

Дълбокият масаж на тъкани използва повече натиск от класическия масаж. Това е добър вариант, ако имате хронични мускулни проблеми, като болезненост, нараняване или дисбаланс. Той може да помогне за облекчаване на стегнатите мускули, хроничната мускулна болка и безпокойството.

По време на дълбок тъканен масаж, вашият масажист ще използва бавни удари и дълбок натиск на пръстите, за да облекчи напрежението от най-дълбоките слоеве на мускулите и съединителните тъкани. Можете да бъдете голи по време на този масаж или да носите бельото си.

Масажът ще продължи 60–90 минути.

Въпреки че дълбоката тъкан може да е по-интензивна, не бива да усещате болка или болезненост.

Резюме:

Дълбокият масаж на тъканите е добър вариант, ако имате много мускулно напрежение или хронична болка.

Избягвайте този вид масаж, ако сте прекалено чувствителни към натиск.

3. Спортен масаж

Спортният масаж е добър вариант, ако имате повтаряща се травма на мускула, като например това, което може да получите от спортуването. Също така е добър вариант, ако сте склонни към наранявания, защото може да се използва за предотвратяване на спортни наранявания. Можете също така да използвате спортен масаж, за да увеличите гъвкавостта и производителността. Освен това, спортен масаж може да се използва за облекчаване на болка, безпокойство и мускулно напрежение.

Спортен масаж може да се направи като масаж на цялото тяло или масажистът може да се съсредоточи върху частите на тялото, които се нуждаят от най-голямо внимание. Дълбокото налягане може да се редува с успокояващи удари в зависимост от вашите нужди.

Можете да правите спортен масаж, докато сте облечени или разголени. Ако предпочитате да носите дрехи, уверете се, че са тънки, свободни и позволяват на терапевта достъп до мускулите ви, например свободни къси панталони и потник.

Масажът ще продължи 60–90 минути.

Резюме:

Спортният масаж е добър вариант, ако имате нараняване от повтаряща се употреба на мускулите.

Този вид масаж може също да помогне за подобряване на гъвкавостта и спортните постижения и да намали риска от нараняване.

4. trigger point -точков масаж

Задействащите точкови масажи са най-подходящи за хора, които имат наранявания, хронична болка или специфичен проблем или състояние. Понякога областите на стягане в мускулните тъкани, известни като тригерни точки, могат да причинят болка в други части на тялото. Като се фокусира върху облекчаване на спусъчните точки, този вид масаж може да намали болката.

Задействащият точков масаж използва широки, плавни удари, които са нежни и релаксиращи, съчетани с по-силен, по-дълбок натиск. Масажът ще включва работа върху цялото ви тяло, въпреки че вашият терапевт ще се съсредоточи върху определени области от тялото ви, които трябва да бъдат освободени. Можете да носите леки дрехи за масажа или да сте напълно или частично съблечени.

Този вид масаж обикновено ще продължи 60–90 минути.

Резюме:

Задействащият точков масаж може да ви помогне да се справите с хроничната болка.

Носете леки дрехи за този вид масаж