Рехабилитация

Мануално мускулно тестуване

Мануално мускулно тестуване

Мануално мускулно тестване е процедура за оценка на функцията и силата на отделните мускули и мускулни групи, базирани на ефективното изпълнение на движението на крайника и под действието на силите на гравитацията и мануалното съпротивление.

Ъглометрия

Ъглометрия

Ъглометрията е метод за измерване обема на движение в ставите . За измерването се използва уред, наречен ъгломер. Използват се стандартни и електронни гониометри.Ние използваме системата SFTR:
-S/сагитална/-флексия и екстремния
-F/фронтална/ -абдукция и абдукция
-T/трансверзална/ хоризонтална абдукция и абдукция
-R/ротационна/ външна и вътрешна ротация
Обемът на движение в ставите е един от основните параметри на двигателната функция, особено важен е за изследването и диагностицирането на увреждания и заболявания на опорно-двигателния апарат.
При прецизна ъглометрия на дадена става, засегната от патологичния процес и я проследим в диманика получаваме обективен показател за ефективността на рехабилитационната програма в различните етапи на лечение.

Специализирана кинезитерапевтична методика

Специализирана кинезитерапевтична методика

Според дадения индивидуален функционален дефицит се изготвя кинезитерапевтична програма, насочена към третиране и премахване на този дефицит и пълното функционално възстановяване.

Кинезиотейпинг

Кинезиотейпинг е лечебен метод, чрез който се повлиява на определена част от тялото на човек да възвърне своята нормална функция чрез залепване върху кожата на еластична лента.
За какво използваме лентите?
-Лечение на травми
-Болкови синдроми
-Стабилизация на става
-Отоци
-Белези
-Фациалис

Постизометрична релаксация (ПИР)

Постизометрична релаксация (ПИР)

ПИР се прилага за релаксаци и удължаване на скъсените мускули. Това е сравнително проста, но много ефикасна и безопасна техника за намаляване на мускулния тонус и увеличаване на обема на движение в дадена става.
Кога се прилага?
-при мускулни уплътнения и скъсяване
-при мускулен дисбаланс
-при болки в мускулите в следствие на скъсяване
-при следфрактурни състояния
-при сколиоза ,кифоза,лордоза и други деформации
-при състояния, ограничаващи движението, като „замръзнало рамо“

СРМ пасивно раздвиждане

СРМ пасивно раздвиждане
СРМ пасивно раздвиждане

CPM апаратът представлява рехабилитационно устройство за раздвижване на горен  или долен крайник, което позволява постепено увеличение на обема на движение в съответните стави.

Лечебна физкултура

Това са комплекс от упражнения, подбрани в съответствие с индивидуалните особености на всеки.
ЛФК има много голямо значение за здравето на човешкия организъм. Влияе благоприятно върху сърдечно съдовата система, дихателната система, подобрява издръжливостта и функцията на нервно-мускулния апарат.