1.Безсъние

Може да изпитвате  болки в гърба, които да ви държат през нощта. Проблемите със съня също могат да доведат до болки в гърба или да ги влошат. Едно проучване установи, че имате 1½ пъти по-голяма вероятност да получите болки в гърба, ако имате безсъние.

Също така безсънието може да ви направи по-чувствителни към болката, затова опитайте да изградите :

1.По-добри навици за сън

2 Техники за релаксация

2.Начина по който вървите

Ако сте като повечето хора, вероятно правите  само 3000-4000 крачки на ден. Болката в краката, плоските ходила или други проблеми могат да променят  походката  ви. Това може да доведе до натоварване на други части на тялото . Ако болката  в гърба   започва, когато стоите прави или започнете да ходите –  консултирайте се със специалист.

 

 

 

3.Видео игри

Геймърите са склонни да прекарват много време в седнало положение, с наведени  рамене и глави напред. Лошата стойка и часовете в седнало положение  могат да доведат до мускулно натоварване и скованост. Едно лесно решение: задайте таймер за 20- или 30-минутна почивка , за да си напомните да се изправите и да се раздвижите.

 

 

 

4.Белези 

След като имате нараняване или операция на гърба, тъканта на белега нараства, и  когато се движите, белегът може да дърпа  чувствителната зонаи  да блокират кръвоснабдяването на нерва. Това може да предизвика болки в гърба. Вашият лекар може да лекува белези  с електрическа импулсна терапия, която отклонява сигналите за болка, и други терапевтични новости като

Функционално магнитна стимулация 

MULTIWAVE LOCKED SYSTEM-Високотехнологичен терапевтичен лазер

Ударно-вълновата терапия или SHOCKWAVE ТЕРАПИЯ

 

5.След секцио

Едно проучване установява, че жените, които са родили чрез цезарово сечение с епидурална анестезия, са по-склонни да имат болки в долната част на гърба по-късно. Епидуралната анестезия  премахва  болката, така че да можете да лежите дълго време в неудобна поза, която не можете да почувствате. Това може да увреди гърба ви и да доведе до болка. Също така,  ограничаването на  активността за известно време след C-сечение може да отслаби корема ви – друга причина за болки в гърба.

 

 

6.Пушене

Пушачите са почти 3 пъти по-склонни да получат болки в кръста. Тютюнът забавя притока на кръв към тъкани и костите. Това може да доведе до болезнено разпадане на дисковете на гръбначния стълб.

Изследователите също смятат, че никотинът увеличава болката

. Попитайте Вашия лекар за начини за отказване от тютюнопушенето.

 

7.Височината ти

Проучванията са установили връзка между проблемите с  гърба и височината . Едно  от тях установява, че жените с височинанад 1,65 са с 20% по-голяма вероятност да имат болки в долната част на гърба, отколкото по-ниските жени. Същото важи и за  високи мъже, особено тези над 1,70 см.  Начинът по който се движи по-високото  тяло, може да е причина за болката в кръстта. Позата, която заемате за да влезете в колата или да се наведете, за да говорите с по-ниски хора също може да доведе до болки в кръстта.

 

 

8.Прекалено тесни панталони

Те може да са модерни, но тесните панталони могат да  предизвикат болка в гърба ви. Изследване на мъже, които първо носели панталони, които прилягат плътно , след това са преминали към по-малки размери, установило, че  силно прилепналите панталони са променили движенията и позата на тялото. Тесните дрехи водят до неудобни движения в долната част на гръбначния стълб и таза. Това отслабва мускулите, които поддържат гръбнака в изправено положение. Решение за този проблем може да е:

-Специализирана кинезитерапевтична програма според дадения индивидуален функционален дефицит, насочена към третиране и премахване на този дефицит и пълното функционално възстановяване.

-ПИР се прилага за релаксаци и удължаване на скъсените мускули. Това е сравнително проста, но много ефикасна и безопасна техника за намаляване на мускулния тонус и увеличаване на обема на движение в дадена става.

-Кинезиотейпинг е лечебен метод, чрез който се повлиява на определена част от тялото на човек да възвърне своята нормална функция чрез залепване върху кожата на еластична лента.

 

 

9.Инфекции на пикочните пътища

Инфекции на пикочните пътища  се случват, когато бактериите от ректума или кожата попаднат в пикочните ви пътища . По- често срещани  са инфекции на пикочния мехур, бъбречните инфекции са по-редки, но и по-сериозни. Те могат да причинят болка в долната част на гърба заедно

 

10.Претъпкан  портфейл

Това е така нареченият синдром  на дебелия портфейл, който се появява   в средата на 60-те години, когато мъжете започват  да пъхат кредитни карти в портфейлите си – и след това сядат  на тях. Когато слагате  в джоба, изпъкнал с пари, карти и касови бележки  портфейл, мускулите на задните части както и  седалищните ви нерви се напрягат. Това може да предизвика болка в долната част на гърба. Тънък  портфейл в предния ви джоб може да реши този проблем.

 

8.Носене на  джапанки

Джапанки – кой не ги обича? Докато се разхождате , краката ви посрещат  земята, с недостатъчно  омекотяване, за да поемат удара. Това не само променя естествената ви походка, но може да нарани и краката ви. Стресът и болката могат да се преместят в краката, бедрата и кръста.